Przedszkole Społeczne

Przedszkole Społeczne 26lata tradycji

Żywienie w naszym przedszkolu

Posiłki są przygotowywane w naszej kuchni, wg tradycyjnych receptur, z uwzględnieniem wymogów HACAP, oraz zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia.

Uwzględniamy potrzeby dietetyczne według zaleceń rodzica, bądź orzeczenia lekarskiego ( dieta: bezmleczna, bezglutenowa, alergie) dzieci   mają przygotowywane posiłki wg zaleceń, ale z uwzględnieniem naszych możliwości.

Dania z mięsa, twarożki, sałatki owocowe i warzywne, pierogi, ciasta, ciasteczka, kopytka , kluski śląskie , naleśniki  są przygotowywane  na miejscu!!!

Przygotowując posiłki staramy się ograniczać stosowanie soli, cukru, mieszanek przyprawowych, zastępując je np. ziołami.

Na życzenie dzieci mogą dostać dokładki, bądź odmówić zjedzenia  części potrawy, jednak dopiero po racjonalnych negocjacjach z nauczycielem i wybraniu dostępnego produktu w kuchni.

PRZYKŁADOWY ZESTAW POTRAW SERWOWANYCH W PRZEDSZKOLU

ŚNIADANIE 8:30
zupy mleczne: płatki jęczmienne, owsiane, ryżowe, kukurydziane, kasza manna, kukurydziana,  zacierka ,lane kluseczki, musli z dodatkiem owoców suszonych,
pieczywo: pszenne, żytnie, mieszane z nasionami,
dodatki do pieczywa:
wędlina: wieprzowa, drobiowa wysokogatunkowe, pasztet gatunkowy,
sery żółte- twarde;
twarożki z dodatkiem: rzodkiewki i szczypiorku, marchewki, ogórka, owoców sezonowych i mrożonych; jajko na twardo,
pasty/kremy: jajeczny
miód pszczeli, dżemy niskosłodzone, wysokojakościowe,
parówki mięsne (nie częściej niż 1x mies,
dodatki: sałata, pomidor , szczypior, papryka świeża, ogórek świeży i kwaszony, kiełki, bazylia, pietruszka,koperek,

II ŚNIADANIE ok. 10:00:
owoce świeże- jabłka, gruszki, pomarańcze, mandarynki, kiwi, banany, sezonowo: arbuz, truskawki, maliny, nektaryny, winogrona, śliwki.
owoce suszone- morele, żurawiny, rodzynki, orzechy, nasiona słonecznika i dyni.

OBIAD 12:30 
Zupy - (na wywarze mięsnym lub jarzynowym z dodatkiem masła): kapuśniak, kalafiorowa, ogórkowa, pomidorowa, fasolowa, grochowa, koperkowa, pieczarkowa, szczawiowa, porowa, barszcz czerwony, botwinka; rosół z makaronem, barszcz biały- żurek na zakwasie , szpinakowa,

kremy - cebulowy, dyniowy, marchewkowy, z dodatkiem grzanek, groszku ptysiowego,

II dania: mięsne- gulasz (drobiowy, wieprzowy, wołowy), pulpety w sosie (pomidorowym, koperkowym), zrazy, bitki wołowe, gołąbki (kapusta faszerowana), kotleciki mielone (drobiowe, wieprzowe, rybne) udka i podudzia z kurczaka, ryba smażona i pieczona, pieczeń rzymska, spaghetti, pierożki z mięsem,

dania jarskie - naleśniki i pierogi z serem i polewą śmietanowo-owocową (truskawkową, jagodową, wiśniową, malinową z owoców świeżych i z mrożonek), kluski leniwe z musem jabłkowym, knedle ze śliwkami, kotleciki jajeczno-pieczarkowe, krokiety z kapustą, pieczarkami, soczewicą, placki ziemniaczane,

warzywa gotowane - brokuł, kalafior, fasolka żółta i zielona, marchewka, buraczki, ziemniaki, mini marchewka, duszona kapusta młoda,

dodatki - ziemniaki, ryż biały i ciemny , kasza gryczana, perłowa, jęczmienna, makaron pszenny i razowy,

surówki - z marchewki z jabłuszkiem, z marchewki z porem, z kapusty kwaszonej, włoskiej, pekińskiej, czerwonej, po żydowski, z pora, ze świeżych ogórków z czosnkiem, sałata z marchewką surową, z selera z rodzynkami i orzechami, inne wg pomysłów i możliwości.

PODWIECZOREK  15.00 
Kanapki - patrz: śniadanie , oraz z kremem czekoladowym (1x mies), chałka z masłem,

ciasta - piekarnicze a także pieczone na miejscu: marchewkowe, sernik, murzynek, ze śliwkami, piaskowe; racuchy drożdżowe z jabłkiem, z rabarbarem, ryż/ kasza jaglana, manna z musem owocowym, kisiele na bazie mrożonek, soków owocowych ze skrobią ziemniaczaną, galaretki owocowe, budynie, koktajle owocowe- własnej produkcji, chrupki kukurydziane, owocowe, sporadycznie- ciasteczka typu: biszkopty, herbatniki, pierniczki,

napoje - herbaty: czarna, owocowa, ziołowa, także z ziół z własnej hodowli, słodzone cukrem lub miodem, mleczne- kawa Inka, kakao, soki owocowe niskocukrowe- rozcieńczane, lemoniada ze świeżych cytryn, kompoty z owoców świeżych i mrożonych, woda dostępna na życzenie.
 

© Przedszkole Społeczne w Milanówku 2018
CMS - Created by asis.pl WebDesign: good-site.pl
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.